Hawthorne Village Sales Centre

Location Type Number of Units or Area Description

Milton, ON

Sales Office

6,600 square feet

The project is slated to be built on virgin Ontario grassland, adjacent to an existing creek, at the entry to a vast residential development along James Snow Parkway, in Milton. The design approach is a bold attempt to valorize the natural heritage characteristics of the site, by engaging the water course, flood plain and future storm water pond, thereby paying homage to what was there before. The 6,600 square feet, one-storey building will act initially, not only as a sales centre for the future residential community, but also be a catalyst for communal activities serving the already existing neighbourhoods around the site. The environmentally sustainable theme permeates the design and structure of the centre, through the use of recycled wood, natural ventilation and natural light. The building is visually connected to the context, while at the same time presenting a visible beacon to passersby along the Parkway. The program not only allows for marketing future market homes but also provides flexible spaces for diverse community programs, corporate or neighbours’ meetings, private functions i.e. outdoor cooking classes and barbecues, movie nights and storytelling for young families.

  • Location Milton, ON

  • Type Sales Office

  • Number of Units or Area 6,600 square feet

  • Description The project is slated to be built on virgin Ontario grassland, adjacent to an existing creek, at the entry to a vast residential development along James Snow Parkway, in Milton. The design approach is a bold attempt to valorize the natural heritage characteristics of the site, by engaging the water course, flood plain and future storm water pond, thereby paying homage to what was there before. The 6,600 square feet, one-storey building will act initially, not only as a sales centre for the future residential community, but also be a catalyst for communal activities serving the already existing neighbourhoods around the site. The environmentally sustainable theme permeates the design and structure of the centre, through the use of recycled wood, natural ventilation and natural light. The building is visually connected to the context, while at the same time presenting a visible beacon to passersby along the Parkway. The program not only allows for marketing future market homes but also provides flexible spaces for diverse community programs, corporate or neighbours’ meetings, private functions i.e. outdoor cooking classes and barbecues, movie nights and storytelling for young families.